Bayramda ən çox istehlak edilən yeməklər arasında şirniyyatlar, qızardılmış yeməklər və çərəzlər üstünlük təşkil edir. Bu cür yeməklərin yüksək kalori və şəkər tərkibi ilə diqqətli olmaq vacibdir.
Bu barədə E-saglam.az-a açıqlamasında diyetoloq Aida Orucova deyib. O, bildirib ki, düzgün qidalanma bayram günlərində xüsusi əhəmiyyət kəsb edir:
"Balanslı menyu: Ət, tərəvəz, meyvə, taxıl və süd məhsulları daxil olmaqla qidalar balanslı seçilməlidir.
Şəkərli və yağlı qidalar: Şirniyyatların və yağlı yeməklərin miqdarını azaldın.
Sakit yemək və nəmləndirici içkilər: Yavaş-yavaş yeyin, suyu artırın və spirtli içkilərdən uzaq durun.
Bayramda artıq çəki və şişmanlıqdan qorunma yolları
Kiçik porsiyalar: Yeməkləri az-az və tədricən yeyin ki, həddindən artıq yüklənməyəsiniz.
Fiziki aktivlik: Bayramda gəzmək, idman etmək və açıq havada vaxt keçirmək sağlamlığınız üçün faydalıdır.
Bayramda düzgün qidalanma üçün tövsiyələr
Təbii və büdcəyə uyğun qidalar: Təbii məhsullara və keyfiyyətli proteinlərlə lifli qidalara üstünlük verin.
Müvafiq porsiyalar: Süfrəyə böyük porsiyalar qoymamaqla müxtəlif yeməklərdən dadmağa imkan yaradın.
Qidalanma nümunələri
Səhər yeməyi: Yumurta, tam taxıl çörəyi, tərəvəz və meyvə.
Əsas yeməklər: Yüngül şorba, qızartmadan hazırlanan ətlər və tərəvəzlər.
Şirniyyatlar: Az şəkərli və təbii şirniyyatlar, məsələn, bal və qozla hazırlanan desertlər.
Bayramda diqqət etməli məqamlar
Su içmək: Təmiz su və şəkərsiz içkilər tövsiyə olunur.
Spirtli içkilər: Alkoqolun miqdarını nəzarətdə saxlayın.
Nümunə salat resepti:
Krevetlər - 250 q
Pomidor çerri -120 q
Mozzarella pendiri - 80-100 q
Qoz ləpəsi - 30 q
Sarımsaq - 10 q (2 diş)
Zeytun yağı - 3 x.q
Kərə yağı - 15 q
Təzə reyhan - 20 q
Təzə cəfəri - bir neçə budaq
Xardal - 2 ç.q
Limon suyu - 1 x.q
Duz - 1/4 çay qaşığı
İstiot zövqə uyğun".
Könül Oruc