Qidalanma
Niyə şirin və ya duzlu nəsə yemək istəyirik? - HƏKİM İZAH EDİR
Qidalanma
320

Niyə şirin və ya duzlu nəsə yemək istəyirik? - HƏKİM İZAH EDİR

Şirin və ya duzlu bir şey yemək üçün güclü bir istək, ilk baxışdan tamamilə səbəbsiz ola bilər.

E-saglam.az “medikforum” saytına istinadən rusiyalı qastroenteroloq Irina Berejnayanın insan orqanizminin niyə şirin və ya duzlu yeməyə ehtiyac duyduğu barədə fikirlərini çatdırır. Tibb elmləri namizədinə görə, "adətən insanlar şirniyyata duzlu yeməkdən daha çox meyl edirlər."

Həkim bədənin şirniyyata ehtiyacının arxasında, bir qayda olaraq, karbohidratlardan əldə edilməsi ən asan olan enerji doldurulmasına ehtiyac olduğunu (şəkərli qidalar ən doymuş mənbəyidir) bildirir. Çox vaxt belə bir ehtiyac fiziki və ya zehni stres tələb edən fəaliyyətlərdən sonra və ya bir insanın uzun müddət yemədiyi şəraitdə hiss olunur. Şokolada meyllilik serotonin səviyyəsinin azaldığını və bədənin onu bu şəkildə doldurmaq cəhdlərini göstərə bilər.

Şirniyyat istəklərindən bəhs edən Berejnaya "şirniyyat istəyindı xəstəlik axtarmağın mənası yoxdur. Özəlliklə, bu, birdəfəlikdirsə" izah edib.

Bu arada, həqiqətən duzlu yemək meyli yaranıbsa, bu xlor çatışmazlığının bir siqnalı ola bilər. Berejnaya deyir ki, duzluya bir istək varsa, bunun nə qədər sabit olduğunu izləməlisiniz. Bir insan kifayət qədər duz yeyirsə, ancaq hər zaman duzsuz qida hiss edirsə - "ciddi xəstəliklər axtarmağa dəyər." Xüsusilə böyrəküstü vəzlərdə problem ola bilər, deyə həkim əlavə edib./tibb.fed.az/

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Premium Reklam

VIP Reklam İmkanları

VIP

Sizin Reklamınız Burada

Tibbi sahədə fəaliyyət göstərən şirkətlər üçün premium reklam imkanları.

Reklam Sahəsi Satın Al

Ürək sağlamlığınızı yoxlayın

Həkimlərimizlə konsultasiya üçün randevu alın

Randevu Al

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun