Faydalı
Kimlər yaşıl çay içməməlidir və niyə?
Faydalı
1149

Kimlər yaşıl çay içməməlidir və niyə? Diyetoloq cavab verir

Hətta belə bir sağlam içki hər kəs üçün uyğun deyil.

E-saglam.az xəbər verir ki, alimlər və həkimlər yaşıl çayın faydalarından danışırlar. Diyetoloq Nata Qonçar deyir ki, antioksidant hesab olunan içkinin faydalı xüsusiyyətləri var, lakin bəzi insanlar bundan çəkinməlidirlər. 

Kimlər yaşıl çay içməməlidir?

Faydalarına baxmayaraq, yaşıl çay bəzi hallarda sağlamlığa zərər verə bilər. Hamilə qadınlar içkidən çox etməməlidirlər, çünki kofein fol turşusunun udulmasına mane olur (yeni hüceyrələrin yaradılması üçün lazımdır).

Hipertoniya və qlaukoma xəstələri də fol turşusunun udulmasının azalması səbəbindən yaşıl çaydan çəkinməlidirlər.

Çayın tərkibində olan tanin orqanizmdə dəmirin səviyyəsini azaldır, kalsium və maqneziumun sorulmasına mane olur. Bundan əlavə, tanin mədə-bağırsaq traktının selikli qişasını qıcıqlandıra bilər. Buna görə də, xora və ya onikibarmaq bağırsaq xəstəliyi olan insanların kəskinləşməyə səbəb olmamaq üçün yaşıl çay içməməsi daha yaxşıdır. Məsələn, mədə xorası ilə bir içki içmək mədə şirəsinin turşuluğunun artmasına səbəb ola bilər.

Sağlam insanlara yaşıl çayı yemək zamanı deyil, yeməkdən bir saat sonra içmək tövsiyə olunur. Yatmazdan əvvəl çay içməmək daha yaxşıdır, çünki o, yuxuya getmə prosesini pozur və yuxusuzluğa səbəb ola bilər.

Yaşıl çay da sinir yorğunluğu, artan həyəcan və depressiya üçün tövsiyə edilmir. Kofein sinir sistemini həyəcanlandırır, bu da yuxusuzluğa, səbəbsiz enerji itkisinə və apatiyaya səbəb olur.

Arterial hipotenziyası olan insanlar çayı ehtiyatla içməlidirlər, çünki bu içki təzyiqi aşağı salır. Və kəskin hipertaniya üçün yaşıl çay içmək tamamilə əks göstərişdir.

Yaşıl çayı necə əvəz etmək olar?

Adi yaşıl çay əvəzinə isidici vitaminli çay içməyi məsləhət görürəm - qış axşamları üçün ideal içki.

Tərkibi:

portağal - 1 ədəd;

limon - 1 ədəd;

darçın çubuğu - 2 ədəd;

mixək - 1 çay qaşığı;

su - 2 l.

Suyu qaynatmaq üçün qoyun. Portağal və limonu yarıya bölün və toxumları çıxarın. Meyvənin iki yarısından suyu çaydana sıxın, qalan yarısını kəsin. Şirəyə darçın, mixək, doğranmış portağal və yarım limon əlavə edin. Çaydanın tərkibini qaynar su ilə doldurun və içkinin beş dəqiqə dəmlənməsinə icazə verin. Hazırdır!

Tərcümə: Könül Oruc

E-saglam.az

 

Bizi Facebook-da izləyin
Bizi Instagram-da izləyin

Premium Reklam

VIP Reklam İmkanları

VIP

Sizin Reklamınız Burada

Tibbi sahədə fəaliyyət göstərən şirkətlər üçün premium reklam imkanları.

Reklam Sahəsi Satın Al

Ürək sağlamlığınızı yoxlayın

Həkimlərimizlə konsultasiya üçün randevu alın

Randevu Al

Yeniliklərdən xəbərdar olun

Həftəlik tibbi xəbərlər və məsləhətlər üçün abunə olun