Naqoya Universitetinin Ali Tibb Məktəbinin alimləri soya zülalı olan β-konqlisinin (β-CG) bağırsaq bakteriyalarına təsir edərək ürəyin sağlamlığını dəstəkləyə biləcəyini aşkar ediblər.
E-saglam.az xəbər verir ki, tədqiqatın nəticələri "Clinical Nutrition" jurnalında dərc edilib.
Ürək problemləri olan bir çox insan xəstəliklərin irəliləməsinin qarşısını almaq üçün sağlam pəhrizə riayət etməyə çalışır. Doğru qidalanmanın vacib bir elementi olan paxlalılar və soya, antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətləri ilə tanınır. Alimlər soyada olan bəzi zülalların ürəyin zədələnməsinin qarşısını almağa kömək edə biləcəyini güman edirdilər.
Araşdırmanın aparıcı müəllifi Nozomi Furukava və onun həmkarları ürək çatışmazlığına meylli siçanlar üzərində eksperiment aparıblar. Siçanlar β-CG soya zülalı ilə qidalanıblar. β-CG-nin qəbul edilməsi bağırsaqda qısa zəncirli yağ turşuları (SCFA) - sirkə, yağı və propion turşularını istehsal edən bakteriyaların sayının artmasına səbəb olub. Eyni zamanda, siçanların ürək fəaliyyəti yaxşılaşıb, ürək əzələsinin qalınlaşması və ürək əzələsinin qaralmaması yavaşlayıb.
Görünən faydalara baxmayaraq, alimlər soya və onun komponentlərinin hər kəs üçün təsirli olmaya biləcəyini qeyd ediblər (məsələn, allergiyası olanlar üçün). Gələcəkdə tədqiqatçılar β-CG-nin molekulyar təsir mexanizmini və onun insan bağırsağında SCFA istehsalına təsirini araşdırmağı planlaşdırırlar. Bu, ürək-damar xəstəliklərinin müalicəsi və profilaktikasına yeni yanaşmaların inkişafına yol aça bilər.
© baku.ws