Biogena endokrinoloq-diyetoloqu Mariya Skibitskaya bildirib ki, qidadan alınan yağlar beyin fəaliyyətini stimullaşdırır, enerji verir, həmçinin reproduktiv sistem üçün də faydalıdır.
E-saglam.az xəbər verir ki, "Lenta.ru"-ya verdiyi şərhdə həkim yağlı qidaların faydalarından danışıb.
Həkimin sözlərinə görə, yağ da zülallar və karbohidratlar kimi bir çox bədən sistemləri, xüsusən də beyin üçün faydalıdır. Bundan əlavə, o, yeməyi daha dadlı edir. Lakin onun fikrincə, yağlar gündəlik pəhrizin 30 faizindən çoxunu təşkil etməməlidir.
Skibitskaya düzgün və yanlış piyləri ayırd etməyin vacibliyinə diqqət çəkib. O, normanı düzgün yağların köməyi ilə doldurmaq lazım olduğunu vurğulayıb.
Doğru yağlar həyati yağ turşularıdır: çoxlu doymamış və mono doymamış. Düzgün yağların mənbəyi yağlı balıqlar (somon, tuna, skumbriya), bitki yağları (kətan toxumu, zeytun), həmçinin qoz-fındıq və avokadodur.
Pəhrizdə yanlış yağların çox olması artıq çəki artımına və piylənməyə, şəkərli diabetə, metabolik sindroma və ürək-damar problemlərinə səbəb ola bilər, deyə həkim xəbərdarlıq edib.
Skibitskaya izah edib ki, belə yağlar fast food, emal edilmiş qidalar, kolbasa və qırmızı ətin yağlı sortlarında olur.
Tərcümə: Könül Oruc