Kolon xərçəngi ümumiyyətlə 50 yaşdan yuxarı insanlar üçün riskdir. Ancaq son illərdə kolon xərçəngi halları gənc yaşa qədər azalıb. Yeni bir araşdırma göstərir ki, pəhrizinizə qatıq əlavə etmək kolon xərçəngi riskini azalda bilər.
E-saglam.az xəbər verir ki, son araşdırmalar göstərir ki, həftədə ən azı iki porsiya qatıq istehlakı bağırsaqdakı faydalı bakteriyaların balansını yaxşılaşdıraraq, yoğun bağırsaq xərçəngi riskini 20% azalda bilər. Qatıq, bağırsaq mikroflorasını dəstəkləyərək, zərərli bakteriyaların təsirini azaldır və həzm sağlamlığını gücləndirir.
Kolon xərçəngi halları gənclər arasında sürətlə artır və 2010-2030-cu illər arasında iki dəfə artacağı gözlənilir. Mütəxəssislər bu artımın səbəbini araşdırarkən, ömür boyu zərərli bakteriyalara məruz qalmağın xərçəng riskini artırdığına inanırlar.
Dr. San-Fransiskodakı Kaliforniya Universitetindən Andrey T. Chan pəhriz, bağırsaq mikrobiomu və kolon xərçəngi arasındakı əlaqəni vurğulayaraq, gənclərdə bu amillərin rolunun araşdırılmasının vacibliyini vurğuladı. Johns Hopkins Universitetinin tapıntıları da ailə tarixi olmayan kolon xərçəngi xəstələrinin yarısında bakteriyaların iştirak edə biləcəyini göstərir.
Yoğun bağırsaq xərçənginin əlamətlərinə qarın ağrısı, nəcisdə qan, qəbizlik və ya ishal kimi bağırsaq vərdişlərində dəyişikliklər daxildir. Bu simptomlardan hər hansı birini müşahidə edirsinizsə, həkimə müraciət etmək vacibdir.
Qatıq istehlakı ilə yanaşı, liflə zəngin qidalar qəbul etmək, artıq çəkidən qaçmaq və müntəzəm fiziki fəaliyyətlə məşğul olmaq da yoğun bağırsaq xərçəngi riskini azaltmağa kömək edir.
Tərcümə: Könül Oruc