Elə qidalar var ki, orqanizmi enerji ilə təmin etmir, əksinə, onu sorur.
E-saglam.az xəbər verir ki, bu barədə "Sputnik" radiosunda dietoloq Tatyana Jarovskaya danışıb.
O, bildirib ki, bu enerji oğruları arasında fəstfudlar da var. Söhbət doymuş hidrogenləşdirilmiş və trans yağlarda bişirilən məhsullardan gedir. Bunlar çipslər, krakerlər və qızardılmış kotletlərdir.
"Bədən bu cür qidaları emal etmək üçün çox enerji sərf etməlidir. Bundan əlavə, məhsulların özləri aşağı qida dəyərinə malikdir. Digər kateqoriya yüksək şəkər tərkibli və undan hazırlanmış məhsullardır. Onlar tez həzm olunur, dərhal enerji verir, lakin yarım saatdan sonra insan yenidən aclıq hiss edir, çünki bədən onlardan ehtiyacı olan maddələri qəbul etmir. Spirt də enerjini sorur, həm də qaraciyər üçün çox zərərlidir.
Mitoxondrilərimizin çoxu qaraciyərimizdə cəmləşib. Bunlar xüsusi hüceyrələr - enerji stansiyalarımızdır. Alkoqol və konservantlarla zəngin qidalar qaraciyərin disfunksiyasına və enerji çatışmazlığına səbəb ola bilər. Çox vaxt az miqdarda içkinin belə mənfi təsirləri bir neçə gün davam edə bilir, ertəsi gün pis əhval-ruhiyyə, gücsüzlük hiss olunur", - Jarovskaya bildirib.
Onun sözlərinə görə, enerji çatışmazlığına səbəb olan qidaları, o cümlədən fəstfudları mümkün qədər az yemək lazımdır. Özünüzü yaxşı hiss etmək üçün ayda bir və ya iki dəfə yeyə bilərsiniz - onda bu, heç bir şəkildə insanın enerji fonuna təsir göstərməyəcək. Ancaq xroniki xəstəlikləriniz varsa, həkimin sözlərinə görə, o zaman özünüzə belə yeməyə qətiyyən icazə verməməlisiniz.
Tərcümə: publika.az