Həkim qastritin əsas səbəbini açıqladı
Həkim qastritin əsas səbəbini açıqladı

Qastrit xüsusi bir bakteriya ilə yoluxma, alkoqoldan sui-istifadə və müəyyən xəstəliklər nəticəsində yaranır. Məşhur mifdən fərqli olaraq, zərərli qidalar qastrit riskinə təsir göstərmir.

E-saglam.az Qaynarinfo-ya istinadən xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya qastroenteroloq Anastasiya Levitskaya məlumat verib.

"Qastrit yemək vərdişləri, fast-food və ya quru qidaya görə yaranmır, bu bir mifdir - qastrit qidadan yarana bilməz. Bundan əlavə, əksər insanlar üçün qastrit heç bir şəkildə özünü göstərmir və zərər vermir. Bu xəstəliyi müəyyən etmək üçün həkim xəstəlik tarixini, irsiyyəti nəzərə almalı, endoskopiya (Ezofaqoqastroduodenoskopiya və ya sadəcə qastroskopiya) və ya Helicobacter pylori (HP) bakteriyasına yoluxma üçün nəfəs testi aparmalıdır. Mədədə, qastritdə və xoralarda xroniki iltihaba səbəb olan budur. Müalicə olmadan qastrit xərçəngə səbəb ola bilər", deyə Levitskaya izah edib.

EGD-də mədənin selikli qişasını yoxlamaq üçün ağızdan mədəyə kiçik kamerası olan nazik bir boru daxil edilir. Əgər iltihab varsa, həkim analiz üçün mədə divarlarından toxuma nümunəsi götürə bilər. Test iltihab, atrofiya və HP bakteriyasının mövcudluğunu göstərəcək.

"Qastrit həm də mədə selikli qişasının müəyyən hüceyrələrinə qarşı orqanizm antikor istehsal edən otoimmün proses nəticəsində inkişaf edə bilər. Onikibarmaq bağırsaqdan mədəyə həddindən artıq ödün geri axını da iltihaba səbəb ola bilər. Bakterial və viral infeksiyalar, alkoqoldan sui-istifadə mədə mukozasında qüsurlar üçün risk faktorlarıdır. Daha az hallarda qastrit Crohn xəstəliyi, şəkərli diabet və digər xəstəliklər nəticəsində yaranır", deyə həkim bildirib.

E-saglam.az